Meniu

Se pot preveni vergeturile?

Se pot preveni vergeturile?

Bookmark with:

   

După ce fibrele de colagen cedează, rămâne numai un strat superficial, la nivelul epidermului, prin care se văd structurile intens vascularizate ale dermului. Acolo unde s-au instalat vergeturi pielea este subţiată, uşor încreţită, mai transparentă, de aici şi culoarea roşie-violacee (pentru vergeturile recente) sau alb opac-sidefiu (în cazul vergeturilor vechi).

Deşi aceste cicatrice nu impun probleme medicale deosebite, din punct de vedere estetic pot fi foarte supărătoare, mai ales pentru persoanele tinere. Zonele în care se dezvoltă cel mai des vergeturile sunt abdomenul, fesele, sânii, braţele şi axilele.

De ce apar

În ceea ce priveşte factorii care determină apariţia vergeturilor, putem vorbi mai degrabă despre un complex de cauze favorizante:

• Un teren slab. Bagajul genetic joacă un rol important întrucât un ţesut conjunctiv de slabă calitate predispune din start la instalarea vergeturilor.

• Anumite afecţiuni. Tulburari precum secreţia în exces de cortizon a glandelor suprarenale (sindromul Cushing), hipoglicemia sau dezechilibrele produse de diferite tratamente (corticoterapie de lunga durată) pot fi la originea apariţiei vergeturilor.

• Sarcina. Multe dintre femei dezvoltă în perioada sarcinii (de regulă, după luna a șasea) vergeturi din cauza întinderii progresive a tegumentelor, mai ales pe abdomen şi pe sâni.  

  • Crema modelatoare naturala

• Perioada de creştere. Adolescenţii aflaţi în plin proces de creştere şi dezvoltare se pot alege cu vergeturi, pentru că anumite regiuni îşi modifică dimensiunile, fiind nevoie de o destindere rapidă a pielii.

• Sportul. Persoanele care îşi propun să aibă o creştere rapidă a masei musculare (de exemplu, culturiştii) sunt predispuse la instalarea vergeturilor. Depunerea unui efort fizic intens, corelată cu utilizarea de steroizi anabolizanţi, determină astfel de modificări asupra pielii.

Alţi posibili factori favorizanţi sunt obezitatea şi stresul.

Metode de prevenire

Evident că metodele de prevenire sunt strâns legate de factorii de risc enumeraţi anterior. Unii pot fi evitaţi, precum păstrarea sub control a greutăţii sau efortului fizic intens, în timp ce alţii, ca sarcina sau perioada de creştere, ţin mai puţin de voinţa noastră.

Alte măsuri ar fi:

-          Evitarea băilor fierbinţi

-          O alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamine şi minerale

-          Evitarea statului prelungit la soare

-          Folosirea de creme emoliente cu colagen, elastină sau alte substanţe hidratante

-          Masaj uşor pe zonele de risc.

Cum se tratează?

Din păcate, specialiştii care răspund cu sinceritate la această întrebare recunosc faptul că, odată apărute, vergeturile sunt aproape în totalitate ireversibile. Unele dintre ele, în special cele recente, pot beneficia de o ameliorare estetică, în urma unor tratamente corecte pe termen lung.

Soluţii:

• Intervenţia chirurgicală. Reprezintă  cea mai radicală metodă de eliminare a vergeturilor, în cursul căreia este eliminată zona lezată, iar marginile sănătoase sunt cusute estetic.

• Tratamentul cu laser. Este eficient doar în cazul vergeturilor noi (roşii-violacee).

• Ultravioletele. Cicatrizează leziunile din zonele afectate şi grăbesc trecerea spre forma alb-sidefie.

• Tratamentele locale. Pot fi aplicate diverse substanţe care însă doar ameliorează aspectul vergeturilor. Aici intră retinoizii, cremele care au în compoziţie colagen, alantoină, elastină, aloe, vitamine.

• Peelingul cu acid tricloracetic.

Vergeturile încă active mai pot fi ameliorate prin:

-          Duşuri alternative apă caldă/apă rece.

-          Aplicarea cremelor cu efect antiinflamator.

-          Loţiuni cu acid glicolic (se consideră că acesta stimulează regenerarea fibrelor şi îmbunătăţeşte aspectul pielii).

 

Trebuie reţinut că rezultatele tratamentelor, chiar şi ale celor de ultimă oră, se observă după minimum 5-6 luni, iar efectele nu sunt chiar spectaculoase. De aceea, metodele de prevenire sunt mult mai la îndemână şi ţin, până la urmă, de sănătatea noastră în general.

Sorteaza dupa:  
Vizualizare:  

Ioana Rosenberg

Se pot preveni si nu elimina, e adevarat.
27.03.2018 15:31
Sorteaza dupa:  
Vizualizare:  

Trimitere Comentariu
* Câmpuri Obligatorii